SELECT ISSUE

Romanian Journal of Medical Practice | Vol. IX, No. 4 (37), 2014
ISSN 1842-8258  |  e-ISSN 2069-6108
ISSN-L 1842-8258
DOI: 10.37897/RJMP

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJMP has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

Vârsta si obezitatea, factori de prognostic în pancreatita acuta severa

, , , and

REZUMAT

Pancreatita acută reprezintă un proces inflamator acut al celulelor acinare pancreatice. În cazurile severe de evoluţie a pancreatitei acute, se poate ajunge la disfuncţia multiplă de organe. Studiile internaţionale din ultimele decade au evidenţiat numeroşi factori de prognostic în pancreatita acută severă: clinici, biologici, intraoperatori şi anatomopatologici. Cercetarea noastră are ca scop identificarea de factori de prognostic în pancreatita acută severă. Studiul a fost prospectiv şi a cuprins un lot de 238 de pacienţi diagnosticaţi cu pancreatită acută şi complicaţiile acesteia. Din totalul pacienţilor, 43,28% au prezentat pancreatită acută severă, iar 58,83% au fost de sex masculin. Vârsta peste 55 de ani s-a constatat la 52,43% din pacienţii cu forma severă şi la doar 33,33% din pacienţii cu forma uşoară. Pacienţii de sex feminin, cu obezitate şi cu vârste cuprinse între 60 şi 80 de ani, dezvoltă mai frecvent pancreatită acută. Mortalitatea în rândul pacienţilor obezi cu forma severă este de patru ori mai mare decât la pacienţii obezi cu forma uşoară. Deşi pacienţii de sex feminin par să dezvolte mai frecvent complicaţii, numărul total al deceselor survenite la pacienţii obezi este mai mare la sexul masculin faţă de cel feminin.

Concluzie. Vârsta şi obezitatea reprezintă factori utili pentru predicţia cât mai precisă a severităţii pancreatitei acute.

Cuvinte cheie: pancreatită acută, severitate, prognostic, vârstă, obezitate

Full text | PDF

Leave a Reply