SELECT ISSUE
Indexed
HIGHLIGHTS
National Awards “Science and Research”
NEW! RJMP has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.
Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.
The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.
Poliartrita reumatoida – un subiect mereu în actualitate
Mihaela Daniela BALTA, Dumitru MATEI, Mihaela MILICESCU, Teodora SERBAN, Oana VUTCANU and Mihai BOJINCA
REZUMAT
Obiective. Scopul acestui studiu este evaluarea clinico-epidemiologică a impactului terapiei biologice la pacienţi cu poliartrită reumatoidă.
Material şi metodă. Am realizat un studiu pe un lot de 92 de pacienţi cu poliartrită reumatoidă, aflaţi în evidenţa Clinicii de Reumatologie „Cantacuzino“ Bucureşti, care primeau terapie biologică, şi am analizat datele epidemiologice, clinice şi paraclinice, dar şi corelaţia lor cu terapia primită.
Rezultate. Rezultatele ne arată că în lot au predominat persoane din mediul urban, cu studii medii. Bărbaţii au prezentat în procent mai mare forme intens seropozitive, în timp ce femeile au prezentat valori mai mari ale DAS 28, VSH, precum şi patologie cardiovasculară, dislipidemie şi diabet zaharat în proporţie crescută. Nu s-a confirmat corelaţia evoluţiei cu numărul de naşteri la femei. Fumătorii au prezentat răspuns diferit la terapia biologică. Dislipidemia a fost prezentă la 69,6% dintre pacienţi, dar nivelul de colesterol nu s-a corelat cu markerii de inflamaţie şi nu a fost influenţat semnificativ statistic de medicaţie, deşi pacienţii trataţi cu etanercept au prezentat niveluri mai scăzute de colesterol. 89,1% dintre pacienţii cu dislipidemie aveau în schema terapeutică statine. Evoluţia DAS 28 şi VSH în lotul studiat a fost mai bună în cazul pacienţilor trataţi cu adalimumab şi rituximab.
Concluzii. Mediul de viaţă urban, gradul de instruire (nivel mediu), sexul, menopauza, fumatul, serologia intens pozitivă au reprezentat factori care s-au corelat cu evoluţia poliartritei reumatoide. Fumătorii au prezentat un răspuns mai slab la terapia biologică.
Cuvinte cheie: poliartrita reumatoidă, factori predictivi, remisive biologice