SELECT ISSUE

Romanian Journal of Medical Practice | Vol. XI, No. 3 (46), 2016
ISSN 1842-8258  |  e-ISSN 2069-6108
ISSN-L 1842-8258
DOI: 10.37897/RJMP

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJMP has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

Managementul pacientilor cu poliartrita reumatoida in practica medicului de familie (I)

, , and

REZUMAT

Rolul medicului de familie în diagnosticarea și monitorizarea pacienților cu poliartrită reumatoidă nu este încă foarte bine precizat în România. Poliartrita reumatoidă, artropatie inflamatorie, cu evoluție progresivă, manifestări sistemice și deficit funcțional sever, determină afectarea calității vieții, pensionare timpurie și scăderea speranței de viață cu 5-10 ani. Calcularea scorului de risc personalizat (Personalized Risk Estimator for Rheumatoid Arthritis – PRE-RA) la rudele de gradul I ale bolnavilor cu PR, în funcție de vârstă, sex, istoric familial și comportament cu risc, permite stabilirea unor măsuri de prevenire sau de întârziere a apariției bolii: renunțarea la fumat, dieta mediteraneană, normalizarea greutății, terapie cu statine pentru scăderea riscului cardiovascular, igiena orală. 

Boala începe printr-o perioadă asimptomatică, caracterizată prin prezența afecțiunilor asimptomatice de căi aeriene mici, unor afecțiuni infecțioase și inflamatorii (intestinale, periodontale, de tract genitourinar)
sau disbioze. Putem evidenția prezența autoanticorpilor și markerilor de inflamație, niveluri crescute de citokine, chemokine. Cunoașterea semnelor de debut ale bolii și efectuarea unor investigații minime de către
medicul de familie, permit un diagnostic precoce, trimiterea la medicul reumatolog și inițierea tratamentului cât mai aproape de debutul bolii. Medicul de familie poate juca un rol important alături de reumatolog
și întreaga echipă de lucru, la supravegherea evoluției bolii, dar și a comorbidităților asociate, decelarea complicațiilor sau reacțiilor adverse ce pot apărea la medicație. Medicul de familie este implicat de asemenea
în consilierea bolnavilor și familiilor, deoarece el interacționează cel mai bine cu pacientul, iar prezența lui în echipele multidisciplinare crește gradul de complianță,aderență și persistență la terapie.

Cuvinte cheie: poliartrita reumatoidă, diagnostic precoce, comorbidități

Full text | PDF

Leave a Reply