SELECT ISSUE
Indexed
HIGHLIGHTS
National Awards “Science and Research”
NEW! RJMP has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.
Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.
The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.
Urticariile cronice prin sensibilizare alimentara. Studiu clinic
A. UNGURIANU, Laura Gheucă SOLOVĂSTRU, Smaranda DIACONESCU and Georgeta SINIŢCHI
REZUMAT
Alergiile alimentare au devenit o problemă de sănătate publică, depăşind 3,27-5% din populaţie. Cunoaşterea alergenilor alimentari se impune.
Material şi metodă. Studiul nostru a cuprins un număr de 100 de bolnavi cu urticarie cronică produse prin sensibilizare alimentară, selectaţi dintr-un număr de 252 de bolnavi cu urticarie cronică de cauze diferite.
Discuţii. Urticariile cronice din lotul studiat au avut o cauză de sensibilizare alimentară (40%). Sensibilizarea a fost provocată de alimentele cunoscute ca sensibilizante: ou, peşte, crustacee, fragi, alune, seminţe, zmeură, căpşuni, soia, ţelină. Terenul ereditar şi personal alergic a fost în procent foarte mare (79%). Consumul abuziv şi repetat alimentar, alături de nerespectarea orelor meselor constituie alţi factori favorizanţi. Modificarea calităţii vieţii a fost găsită în procent de 80%.
Concluzii. În cazul urticariilor cronice prin sensibilizare alimentară, interdisciplinalitatea este necesară, fiind indicată colaborarea între medic de familie, dermatolog şi alergolog.
Cuvinte cheie: urticarie cronică, alergii alimentare, interdisciplinaritate