SELECT ISSUE

Romanian Journal of Medical Practice | Vol. XI, No. 4 (48), 2016
ISSN 1842-8258  |  e-ISSN 2069-6108
ISSN-L 1842-8258
DOI: 10.37897/RJMP

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJMP has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

Conduita tratamentului conservator in sindromul ovarelor polichistice la adolescente

, and

REZUMAT
Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) este o disfuncție endocrină comună și heterogenă, caracterizată de anovulație cronică și exces androgenic, ce afectează 6-10% din femeile de vârstă fertilă. Este cea mai frecventă cauză de infertilitate anovulatorie.
Se pare că elementul cheie în fiziopatologia SOPC este rezistența crescută la insulină.
La adolescente, corectarea infertilității nu este prioritară. Ele pot primi tratament pentru normalizarea ciclurilor menstruale, cu diminuarea simptomatologiei și ameliorarea disfuncțiilor metabolice. Multe adolescente supraponderale au insulinemia crescută, ceea ce poate juca un rol în dezvoltarea SOPC.
Tratamentul standard este cu estroprogestative orale folosite pentru a realiza cicluri menstruale regulate.
Normalizarea ciclurilor menstruale se poate face cu contraceptive orale sau antidiabetice orale care ameliorează disfuncțiile metabolice.
O abordare adjuvantă, de maximă importanță pentru adolescente este modificarea stilului de viață, dieta. La adolescente tratamentul va fi individualizat în funcție de o serie de paticularități de care trebuie ținut
seama: tulburări ale mestruației, mastopatii și distrofii ovariene, sindrom de hiperandrogenism, boli cu transmitere sexuală, alte afecțiuni asociate.
La femeile obeze cu SOPC, scăderea în greutate ameliorează hiperandrogenismul, reduce tulburările metabolice, scade rezistența la insulină și insulinemia, îmbunătățește rata fertilității, stimulează ovulația.

Cuvinte cheie: sindromul ovarelor polichistice, infertilitate anovulatorie

Full text | PDF

Leave a Reply