SELECT ISSUE
Indexed
HIGHLIGHTS
National Awards “Science and Research”
NEW! RJMP has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.
Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.
The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.
Antibioterapia in sarcina
Constantin Dimitrie NANU, Cătălina Diana STĂNICĂ, Adrian NEACȘU and Gabriela ONEAGA
REZUMAT
O serie de medicamente pot traversa placenta, având efecte teratogene și embriotoxice asupra produsului de concepție.
Pentru peste jumătate din medicamentele utilizate în prezent nu dispunem de studii care să releve efectele acestora asupra mamei sau produsului de concepție. Cu toate acestea, 45-95% din gravide iau medicamente în cursul sarcinii, 7% continuând un tratament pentru boli preexistente sarcinii. 17% din gravide primesc antibiotice.
Profilaxia cu antibiotice a creat o „falsă securitate“, pentru a eluda apoi gesturi clasice de asepsie și antisepsie. În obstetrică, terapia cu antibiotice trebuie să țină seama de terenul special al gazdei și de existența fătului din primele stadii de dezvoltare până la termen.
Antibioterapia are un aport incontestabil și important în obstetrica modernă, dar administrarea profilactică a antibioticelor nu poate acoperi defectele de tehnică, de asepsie și antisepsie, producând și rezistență la
antibiotice.
Se impune folosirea antibioterapiei în cazurile cu risc: travaliu lung, membrane rupte, manevre obstetricale, bolnave tarate sau cu afecțiuni asociate.
Cuvinte cheie: antibioticoterapie, sarcină, obstetrică
Full text | PDF