SELECT ISSUE

Romanian Journal of Medical Practice | Vol. X, No. 2 (39), 2015
ISSN 1842-8258  |  e-ISSN 2069-6108
ISSN-L 1842-8258
DOI: 10.37897/RJMP

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJMP has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

Prevalenta sindromului metabolic în populatia hipertensiva si riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare aterosclerotice

, and

REZUMAT

Sindromul metabolic denumit şi sindromul de insulinorezistenţă sau sindromul excesului de catecolamine reprezintă un cumul de factori cardiometabolici ce au drept rezultat în timp creşterea incidenţei bolilor cardiovasculare şi a diabetului zaharat de tip 2.

Datorită sedentarismului şi alimentaţiei hipercalorice cu un conţinut crescut de grăsimi saturate şi hidrocarbonate ce caracterizează stilul modern de viaţă al populaţiei în special din mediul urban, prevalenţa sindromului metabolic înregistrează o pantă ascedentă devenind astfel o problemă de mare actualitate pentru lumea medicală.

În decursul anilor 2013-2014 am efectuat un studiu observaţional pe un lot de 111 pacienţi hipertensivi fără evenimente cardiovasculare majore precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral cu vârsta între 48 şi 83 de ani la care am determinat prevalenţa sindromului metabolic precum şi riscul de boală cardiovasculară în rândul acestora.

Din studiu a rezultat prevalenţa crescută a sindromului metabolic având în vedere că ne raportăm la o populaţie hipertensivă precum şi riscul crescut de boli cardiovasculare aterosclerotice nonfatale în cazul bărbaţilor şi de evenimentele cardiovasculare fatale în următorii 10 ani în special în cazul femeilor.

Cuvinte cheie: sindrom metabolic, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare

Full text | PDF

Leave a Reply