SELECT ISSUE

Revista Practica Medicala, Vol. IX, Nr. 3 (35), 2014
ISSN 1842-8258  |  e-ISSN 2069-6108
ISSN-L 1842-8258
DOI: 10.37897/RJMP

Indexată BDI  |  IDB Indexed

DOAJ
Ebsco Host - Medline
DOI - Crossref

HIGHLIGHTS

Publicarea de articole științifice

Stimați cititori, vă reamintim că autorii primi ai articolelor științifice pot acumula 80 de credite EMC în urma publicării. Dacă un articol are mai mulți autori, cele 80 de credite [...]

PREMIU NAȚIONAL AUTORI

RJMP și SAMF oferă anual Premiul Național pentru Știință și Cercetare - pentru autorii celor mai bune articole științifice publicate [...]

Plagiatul – în actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutată în ultima vreme. Apariția unor programe performante de căutare și identificare a similitudinilor între texte [...]

Partners

Influenta virusului hepatitic delta asupra istoriei naturale a cirozei hepatice compensate cu virus hepatitic B

, , , , , , , , and

REZUMAT

Introducere. Afectarea hepatică în infecţia cu virus hepatitic delta este severă, iar evoluţia rapidă, grevată de numeroase complicaţii.

Scop. Scopul acestui studiu a fost de a compara evoluţia pe termen lung a două loturi de pacienţi cu infecţie VHB-VHD (virus hepatitic B şi virus hepatitic delta), versus monoinfecţie VHB.

Material şi metodă. Au fost urmărite două loturi de câte 75 pacienţi fiecare, cu ciroză hepatică compensată secundară infecţiei VHB-VHD, respectiv infecţiei VHB, din momentul diagnosticului până la deces, transplant hepatic sau până la 31 decembrie 2013. Supravieţuirea a fost calculată folosind metoda Kaplan Meier. Curbele de supravieţuire au fost comparate utilizând testul log-rank.

Rezultate. Au fost înrolaţi pacienţi cu ciroză hepatică compensată prezentaţi consecutiv în clinică, pe parcursul anului 2005, cu vârsta peste 18 ani. În lotul pacienţilor infectaţi cu VHD ponderea bărbaţilor a fost de 49,34%, cu vârsta medie 43,86 +/-11,66 ani, iar în lotul pacienţilor cu monoinfecţie VHB ponderea bărbaţilor a fost de 66,67%, vârsta medie 48,20 +/- 11,82 ani. Valoarea medie a scorului MELD la diagnostic a fost asemănătoare în cele două loturi – 9,45 ± 1,99 puncte pentru infecţia VHD şi 8,14 ± 1,34 puncte pentru VHB. Pe parcursul perioadei de urmărire de la stabilirea diagnosticului de ciroză hepatică, mortalitatea a fost a fost determinată de: coinfecţia VHB-VHD, clasa Clild Pugh C şi scorul MELD, prezenţa complicaţiilor cirozei hepatice-hepatocarcinomul (HCC), ascita refractară, encefalopatia hepatică, hemoragia digestivă superioară (HDS), icter, tromboza venă portă, sindromul hepato renal (SHR). Pacienţii cu ciroză hepatică VHB/VHD au avut o supravieţuire semnificativ mai mică comparativ cu ciroza VHB (p=0,01). În analiza multivariată factorii independenţi predictivi ai decesului au fost carcinomul hepatocelular, ascita refractară şi episoadele de encefalopatie hepatică. Transplantul hepatic ortotopic (OLT) s-a efectuat la 12 pacienţi, dintre care 9 cu ciroză hepatică VHB/VHD şi la numai 3 cu ciroză hepatică VHB (p=0,13).

Concluzii. Infecţia cu virus hepatitic delta, ca factor independent în analiza multivariată, nu influenţează supravieţuirea pacienţilor cu ciroză hepatică, aceasta fiind determinată de principalele complicaţii ale afecţiunii.

Cuvinte cheie: hepatită cu virus hepatitic delta, ciroză hepatică, istorie naturală

Full text | PDF

Leave a Reply