SELECT ISSUE

Revista Practica Medicala, Vol. XI, Nr. 3 (46), 2016
ISSN 1842-8258  |  e-ISSN 2069-6108
ISSN-L 1842-8258

Indexed in / abstracted by

Thomson Reuters Embase
Scopus Cross-ref
Index Copernicus
Ulrichs Ebsco Host
Medline - Ebsco PubMed

HIGHLIGHTS

Publicarea de articole stiintifice

Stimati cititori, va reamintim ca autorii primi ai articolelor stiintifice pot acumula 80 de credite EMC in urma publicarii. Daca un articol are mai multi autori, cele 80 de credite [...]

Premiul Societatii pentru autori

Incepand cu 2016, Societatea Academica de Medicina a Familiei ofera Premiul Societatii - pentru autorii celor mai bune articole stiintifice publicate [...]

Plagiatul – in actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutata in ultima vreme. Aparitia unor programe performante de cautare si identificare a similitudinilor intre texte [...]

Abordarea terapeutica si posibilitati de recuperare în paralizia faciala intratemporala de cauza traumatica la copil

and

REZUMAT

Paralizia de facial este una dintre cele mai redutabile complicații intra- și postoperatorii în chirurgia otologică; chirurgul otolog trebuie să fie pregătit pentru a recunoaște și a trata leziunile nervului facial.
Obiectiv: demonstrarea utilității reparării precoce a nervului facial în caz de leziune intratemporală a acestuia, pornind de la 2 cazuri din cazuistica proprie.
Material, metodă: Există mai multe posibilități de restabilire a continuității nervului, în funcție de tipul de leziune și vechimea sa. Postoperator evoluția parezei faciale se urmărește prin examen clinic și electromiografic. Am efectuat decomprimarea prin denudare a nervului facial la un caz și grefare într-un alt caz.
Rezultate: evoluția a fost mai favorabilă în cazul grefării care s-a efectuat precoce. Denudarea facialului, efectuată tardiv, a dat rezultate clinice mai slabe.
Concluzii: Paralizia facială postoperatorie necesită explorare prin electroneuronografie și eventual reexplorare chirurgicală precoce atunci când se suspicioneză leziuni severe ale nervului. Constituie o urgență medico-chirurgicală. Evoluția parezei faciale posttraumatice este în general favorabilă la copil.

Cuvinte cheie: paralizie facial posttraumatică, electromiografie, neurografare

Full text | PDF

Leave a Reply