SELECT ISSUE

Revista Practica Medicala, Vol. XI, Nr. 3 (46), 2016
ISSN 1842-8258  |  e-ISSN 2069-6108
ISSN-L 1842-8258
DOI: 10.37897/RJMP

Indexată BDI  |  IDB Indexed

DOAJ
Ebsco Host - Medline
DOI - Crossref

HIGHLIGHTS

Publicarea de articole științifice

Stimați cititori, vă reamintim că autorii primi ai articolelor științifice pot acumula 80 de credite EMC în urma publicării. Dacă un articol are mai mulți autori, cele 80 de credite [...]

PREMIU NAȚIONAL AUTORI

RJMP și SAMF oferă anual Premiul Național pentru Știință și Cercetare - pentru autorii celor mai bune articole științifice publicate [...]

Plagiatul – în actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutată în ultima vreme. Apariția unor programe performante de căutare și identificare a similitudinilor între texte [...]

Abordarea terapeutica si posibilitati de recuperare în paralizia faciala intratemporala de cauza traumatica la copil

and

REZUMAT

Paralizia de facial este una dintre cele mai redutabile complicații intra- și postoperatorii în chirurgia otologică; chirurgul otolog trebuie să fie pregătit pentru a recunoaște și a trata leziunile nervului facial.
Obiectiv: demonstrarea utilității reparării precoce a nervului facial în caz de leziune intratemporală a acestuia, pornind de la 2 cazuri din cazuistica proprie.
Material, metodă: Există mai multe posibilități de restabilire a continuității nervului, în funcție de tipul de leziune și vechimea sa. Postoperator evoluția parezei faciale se urmărește prin examen clinic și electromiografic. Am efectuat decomprimarea prin denudare a nervului facial la un caz și grefare într-un alt caz.
Rezultate: evoluția a fost mai favorabilă în cazul grefării care s-a efectuat precoce. Denudarea facialului, efectuată tardiv, a dat rezultate clinice mai slabe.
Concluzii: Paralizia facială postoperatorie necesită explorare prin electroneuronografie și eventual reexplorare chirurgicală precoce atunci când se suspicioneză leziuni severe ale nervului. Constituie o urgență medico-chirurgicală. Evoluția parezei faciale posttraumatice este în general favorabilă la copil.

Cuvinte cheie: paralizie facial posttraumatică, electromiografie, neurografare

Full text | PDF

Leave a Reply