SELECT ISSUE

Revista Practica Medicala, Vol. X, Nr. 4 (42), 2015
ISSN 1842-8258  |  e-ISSN 2069-6108
ISSN-L 1842-8258

Indexed in / abstracted by

Thomson Reuters Embase
Scopus Cross-ref
Index Copernicus
Ulrichs Ebsco Host
Medline - Ebsco PubMed

HIGHLIGHTS

Publicarea de articole stiintifice

Stimati cititori, va reamintim ca autorii primi ai articolelor stiintifice pot acumula 80 de credite EMC in urma publicarii. Daca un articol are mai multi autori, cele 80 de credite [...]

Premiul Societatii pentru autori

Incepand cu 2016, Societatea Academica de Medicina a Familiei ofera Premiul Societatii - pentru autorii celor mai bune articole stiintifice publicate [...]

Plagiatul – in actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutata in ultima vreme. Aparitia unor programe performante de cautare si identificare a similitudinilor intre texte [...]

Urticariile cronice prin sensibilizare alimentara. Studiu clinic

, , and

REZUMAT

Alergiile alimentare au devenit o problemă de sănătate publică, depăşind 3,27-5% din populaţie. Cunoaşterea alergenilor alimentari se impune.

Material şi metodă. Studiul nostru a cuprins un număr de 100 de bolnavi cu urticarie cronică produse prin sensibilizare alimentară, selectaţi dintr-un număr de 252 de bolnavi cu urticarie cronică de cauze diferite.

Discuţii. Urticariile cronice din lotul studiat au avut o cauză de sensibilizare alimentară (40%). Sensibilizarea a fost provocată de alimentele cunoscute ca sensibilizante: ou, peşte, crustacee, fragi, alune, seminţe, zmeură, căpşuni, soia, ţelină. Terenul ereditar şi personal alergic a fost în procent foarte mare (79%). Consumul abuziv şi repetat alimentar, alături de nerespectarea orelor meselor constituie alţi factori favorizanţi. Modificarea calităţii vieţii a fost găsită în procent de 80%.

Concluzii. În cazul urticariilor cronice prin sensibilizare alimentară, interdisciplinalitatea este necesară, fiind indicată colaborarea între medic de familie, dermatolog şi alergolog.

Cuvinte cheie: urticarie cronică, alergii alimentare, interdisciplinaritate

Full text | PDF

Leave a Reply