SELECT ISSUE

Romanian Journal of Medical Practice | Vol. X, No. 4 (42), 2015
ISSN 1842-8258  |  e-ISSN 2069-6108
ISSN-L 1842-8258
DOI: 10.37897/RJMP

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJMP has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

Tipuri de acoperire cu parti moi in traumatismele complexe ale membrelor la copii

and

REZUMAT

Obiectiv. Analiza tipurilor de acoperire cu părţi moi folosite în traumatismele complexe de membre la copii în vederea unei potenţiale optimizări ulterioare a managementului acestora.

Materiale şi metode. Datele privind copiii internaţi în Clinica de Chirurgie Plastică şi Arsuri a Spitalului de Urgenţă pentru copii „Grigore Alexandrescu“, între anii 2005 şi 2013, cu traumatisme complexe de membre care au necesitat acoperire cu părţi moi, au fost obţinute din protocoalele operatorii. Au fost obţinute informaţii cu privire la sexul şi vârsta pacienţilor, tipul incidentului, modul de producere, regiunea care a necesitat acoperire, date referitoare la numărul şi tipul intervenţiilor chirurgicale, precum şi despre tipul de acoperire practicat.

Rezultate. Un număr de 80 de copii a necesitat acoperirea cu părţi moi în traumatismele complexe de la nivelul membrelor. Băieţii au reprezentat aproximativ două treimi din numărul cazurilor. Vârsta minimă a pacienţilor a fost de 1 an, iar cea maximă de 16 ani. Au fost cu aproximativ 50% mai multe traumatisme de acest tip la nivelul membrului superior decât la nivelul membrului inferior. Degetele mâinilor au necesitat acoperire în majoritatea cazurilor (77,5%). În cea mai mare parte a cazurilor de la acest nivel (77%) au fost practicate acoperiri cu grefe de piele liberă despicată şi lambouri locale.

Concluzii. Majoritatea pacienţilor în cazurile de acoperire cu părţi moi în traumatismele pediatrice complexe de membre au fost băieţi, zona preponderent afectată a fost reprezentată de degete şi cel mai adesea a fost necesară utilizarea grefelor cu piele liberă despicată şi a lambourilor locale. Accidentele au fost preponderent în relaţie cu mediul casnic. Cazurile au avut o evoluţie necomplicată, soluţiile utilizate în acoperire având succes în peste 90% din situaţii.

Cuvinte cheie: acoperire cu părţi moi, traumatisme complexe de membre, grefă, lambou, sutură, debridare

Full text | PDF

Leave a Reply