SELECT ISSUE

Romanian Journal of Medical Practice | Vol. X, No. 4 (42), 2015
ISSN 1842-8258  |  e-ISSN 2069-6108
ISSN-L 1842-8258
DOI: 10.37897/RJMP

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJMP has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

Medicul de familie si educatia terapeutica a familiei si a bolnavului cu boala Alzheimer

REZUMAT

Boala Alzheimer este boala responsabilă de demenţă şi constituie o preocupare majoră a sănătăţii publice în toate ţările lumii. Persoanele peste 65 de ani au o prevalenţă a bolii în jur de 5%. Boala este cronică, cu o durată de evoluţie de mai mulţi ani, după ce a fost pus diagnosticul. Durata poate fi de 4-8 ani, depinzând de vârsta pacientului şi stadiul bolii diagnosticate. Numărul de cazuri creşte constant, odată cu creşterea numărului de vârstnici şi a speranţei de viaţă. Se aşteaptă ca, începând din anii următori, să existe o creştere mai mare a numărului de cazuri. Costul îngrijirii acestei boli este, de asemenea, în creştere. Demenţa din boala Alzheimer are drept caracteristică comună antrenarea unei disfuncţionalităţi globale a funcţiilor cognitive, aducând o pierdere a independenţei funcţionale. Bolnavul are nevoie de o persoană care să îl îngrijească în viaţa de zi cu zi: gestionarea bugetului, folosirea telefonului, transportul în comun, prepararea mesei. Pierderea autonomiei bolnavului obligă anturajul să se mobilizeze pentru a măsura evoluţia bolii şi pierderea independenţei. Bolnavii au tulburări de comportament şi/sau simptome psihiatrice. În stadiile avansate, comunicarea verbală cu pacientul devine dificilă, ducând la tulburări de limbaj şi agnozie. Tratamentul bolii Alzheimer constă în administrarea medicamentelor active: inhibitori ai acetilcolinesterazei, memantina. Uneori sunt necesare psihotrope. Alături de acesta, sunt necesare instruirea aparţinătorului, masă trimisă la domiciliu, consiliere juridică, susţinere psihologică, informare asupra bolii, pregătirea şi cunoaşterea de către personalul de urmărire a celor mai bune şi eficiente studii internaţionale asupra bolii.

Concluzie. Resursele sistemului sanitar şi social şi prezervarea echilibrului acestor situaţii dificile vor fi în concordanţă cu creşterea cunoştinţelor în domeniu şi vor duce la integrarea educaţiei terapeutice a familiilor şi a persoanelor cu boala Alzheimer, demers în care medicul de familie are un rol important.

Cuvinte cheie: boala Alzheimer, educaţia terapeutică a familiei, medic de familie

Full text | PDF

Leave a Reply